Retur til home
 

Katedralen

(c) Ditlev V. Petersen, 1999

Jeg kan stadig huske en af de "opbyggelige historier." Jeg tror, det var Jan Carlzon, der fortalte den:

En mand sidder med sin hammer og slår på en større sten. Du spørger ham, hvad han laver?
- Jeg hugger denne her skide sten firkantet.
En anden mand sidder der også, og hugger på en tilsvarende sten. Spurgt om hvad han laver, svarer han:
- Jeg er med til at bygge en katedral!
Og således skal man finde glæde i de store projekter, man kun er en lille del af.

Men så kommer fortsættelsen, som Carlzon glemte:

Bygmesteren kommer forbi og skælder ud:
- Vi har ikke tid til at lave det perfekt. Det kan ikke passe, at I skal bruge en uge på den sten, når der kun er afsat to dage til det. Se nu bare at få den bakset på plads, så I kan komme igang med den næste. Så kan vi altid rette småfejlene senere. I øvrigt har bispen lige bestilt endnu en korsarm, men den må I lave som overtid.
    Ak ja, så bliver den skæve sten klasket op med rigelig brug af mørtel, løse småsten og andet godt. Oven på den anbringes endnu en skæv sten, men med lidt held, er der ingen, der lægger mærke til det, fordi den nederste er så skæv i forvejen.
    I øvrigt foregår det her i gotikkens tidsalder, hvor de spidse buer og hvælv kræver, at man støtter ydermurene med stræbepiller. Det er der heller ikke tid til, så man ansætter nogle folk i Hotline til at stå og holde på murene.
    Den ene stenhugger er konstant i arbejde med at sætte de nedstyrtende hvælv op igen. Det generer ham egentlig ikke, da han elsker at slå på sten og i øvrigt er ligeglad med, hvad han laver. Bare han får sin hyre, som han kan drikke op på kroen eller bortøde til utugt. Så på et tidspunkt bliver den anden stenhugger, ham der "var med til at bygge en katedral" sat ind i en Task Force, der ikke laver andet end at klaske puds hen over revnerne i murene og slå jernbeslag på. Så kan han jo håbe at få sin løn i Himlen for sit tålmodige slid.
    Tårnet bliver aldrig færdigt, for nu er man igang med at bygge endnu to katedraler ved siden af. Man ansætter til det formål en flok bønder, som efter to dages lynkursus sættes igang med at hugge sten. For de gode folk er jo i Task Forcen. Eller de er rejst, fordi de ikke magtede at skændes med bygmesteren.
    Se sådan gik det til i middelalderen.
 
 
Retur til home
(c) Ditlev V. Petersen/Potemkin 2006