Retur til home
 

Keramik: Fisk

Mine yndlingsfigurer er fisk brændt som raku. Det skyldes den praktiske overvejelse, at de ikke har lange ben, der kan brække af under den hårdhændede behandling under rakubrændingen. I stedet kan finnerne lægges ret tæt ind til kroppen med solid understøttelse. Det var egentlig noget af det første, jeg lavede, inspireret af en keramikudstilling for længe siden på Kommunedata i Århus, hvor der også var udstillet en enkelt fisk.

dyndspringer

Dyndspringeren, en træklatrende fisk fra troperne, var en af mine første figurer. Den har ret sårbare finner, men hidtil er det gået godt under brændingen.

Dyndspringeren har udviklet sig. Den har optrådt i forskellige farver, og har nu fået en hale, der er lagt ned.
dyndspringer
fisk

Jeg kan desværre ikke huske, hvad dette her er for en fisk. Rygfinnen tyder i hvert fald ikke på, at det er en karpe.

Denne her er til gengæld en karpe. Skællene er lavet med et tilfilet messingrør.
karpe
karpe

En anden slags karpe. Denne gang uden skæl.

En haj, nemlig en brugde, blev det også til. Den er en dejlig kompakt fisk, som egner sig fint til rakuteknikken.
brugde
fisk

Endnu en fisk, hvis navn jeg ikke husker.

Kuffertfiskene er en dejlig gruppe at arbejde med. De har en pansret krop i form som en jordemodertaske. Og så kan de dekoreres ret frit. Så dem har jeg lavet mange af.
kuffertfisk
kuffertfisk


kuffertfisk
karpe

Endnu en klassik karpe med skælmønster

Den sidste kuffertfisk med meget store øjne.
kuffertfisk
karpe

Den sidste af karperne, denne gang med gule øjne, farvelagt med en "stain".

Latimeria, Den blå Fisk, har jeg forsøgt mange gange at lave. Men som regel går det galt - figuren revner - hvorfor ved jeg ikke. Men her er en, der er kommet hel igennem brændingen. Fisken er speciel ved dels at være meget gammel, dels ved at kunne dreje sine forfinner, som om det var en arm.
den blå fisk
fisk

Endnu en af de fisk, hvis navn jeg ikke kan finde igen. Men den er dejlig, synes jeg. Finnerne er lagt ret kraftigt ud for at få figuren til at stå.

Denne dybhavstudsefisk er en af mine yndlingsfisk. Lygten er lavet af kobber og epoxy og malet med oliefarve. Den er en hun, da hannen lever som en art lille "snylter" på hunnens krop. Set forfra minder hende her lidt om Mussolini.
dybhavstudsefisk
blowfish - kuglefisk

Dette er også en af mine favoritter, en kuglefisk eller på engelsk en "blowfish". Japanerne laver fugu af den, den ret, der skal laves af specielt uddannede kokke, da man ellers risikerer livet. Haitianerne siges at kunne lave "zombie-gift" af samme fisk. I hvert fald indeholder den et spændende toxin. Et tredje navn for fisken er firtand (tetraodont), da den ser ud til kun at have fire tænder.

Disse tre tudsefisk er lavet for længe siden, men jeg manglede at få gjort lygterne færdige. Den ene er udfstyret med drabelige tænder, der er lavet af plastiktandstikkere bøjet lidt med varme, de har det rigtige look.
3 forskellige dybhavstudsefisk


 
Retur til home
(c) Ditlev V. Petersen/Potemkin 2008